Dr.Sevgi Özbaysar - Dermotoloji & Cilt Bakımı - Malatya

Alexandrite, Diode ve ND Yağ Lazer

Alexandrite, Diode ve ND Yağ Lazer

Lazer sistemlerinin etki mekanizmaları nelerdir?
Gerçek Lazer Epilasyon cihazları Alexandrite, Diod, Nd. Yag lazer sistemleridir. Kliniğimizde bu üç lazer sisteminin yanı sıra mixed atım teknolojisinin de kullanıldığı Duetto MD lazer cihazımız da bulunmaktadır. Böylece hastanın ağrısız ya da çok daha az ağrı ile konforlu bir şekilde lazer epilasyon seanslarını tamamlayabilmesi sağlanır. Lazer epilasyon hafife alınacak ya da basit teknolojilerle yapılabilecek bir uygulama değildir.Hirşutizm yanı kıllanma tedavisinde tüm dünyada Dermatoloji Uzmanı doktorlar tarafından uygulama ve takibi yapılmaktadır. Cilt tipi, kıl tipi, sağlık durumunuz ve hatta mevsime göre sizin ihtiyacınız olan lazer tipi uzman doktorunuz tarafından ücretsiz muayene ile değerlendirilecek ve hangi lazer sistemininin gerekli olduğuna karar verilecektir. Bazen işlemin farklı aşamalarında farklı cihaz sistemleri arasında geçişler yapılabilecektir.
 
Lazer sistemlerilerinde amaç, kıl köküne etki ederken çevredeki deriye hasar vermemektir. Lazer enerjisi  derinin altındaki kıl köküne ulaşır. Kıl kökündeki renk hücreleri (pigment) lazer enerjisini emer. Burada yoğunlaşan lazer enerjisi çevre deri ve dokuda hasar yapmadan kıl kökünü etkiler. Lazer epilasyon batık kılların tedavisinde de son derece etkilidir.
 
Etkilenen tüylerin bir kısmı hemen dökülür, bazıları ise 2-3 hafta içinde deriden atılır. Sırt, omuz, kollar, bacaklar ve yüz gibi geniş alanlar ya da meme ucu, üst dudak ve bikini bölgesi gibi hassas bölgeler de kısa sürede ve hijyenik şartlarda tedavi edilebilir.
 
Erkek lazer epilasyon ile ilgili son zamanlarda bakımlı erkek hastalardan da talep gittikçe artmaktadır. Özellikle sırt, göğüs, boyun, ense, sakal çizgisi, yüz ve kulak kılları da lazer epilasyon ile seyreltilip yok edilebilir.Kadılarda ya da erkek lazer epilasyon fiyat, ücret seans bilgilerinin ücretsiz ön görüşme ve muayene ile uygulama bölgesi ve kıl yoğunluğuna göre belirlenmesi uygun olacaktır. 
 
Tedavi sonrası  lazer uygulanan alanda tüyler tamamen yok olur mu?
Her seansta uygulanan bölgedeki kılların % 15-20 sinde kalıcı yada uzun süreli yok olması beklenir. Lazer epilasyon uygulanan alanda  seansların tamamlanmasından sonra kıl miktarında % 70-90 azalma olur.
 
Seans sayısı hangi faktörlere bağlıdır?
 
Kıl rengi (açık renkli tüyler fazla sayıda seans gerektirir)
 
Etnik ve genetik yapı (koyu tenli kişiler fazla sayıda seans gerektirir).
 
Hormon durumu
 
Tedavi edilen alan
 
Tüy yoğunluğu
 
Yaş
 
Kilo (fazla kilo tüy gelişimini arttırır)
 
Ilaçlar (Dilantin ve Cyclosporine gibi bazı ilaçlar tüy gelişimini arttırabilir)
 
Lazer tedavisi öncesi öneriler:
Lazer enerjisi aktif tüylere etkili olduğundan ağda, sir ağda, cımbız, iğneli epilasyon ve epilasyon cihazları 2-4 hafta öncesinden kullanılmamalıdır. Bronzlaşmaktan kaçınılmalıdır!
 
Diode lazer koyu tenlere uygulanabilir ancak tedavinin 6 hafta öncesinde güneşlenilmemeli, solaryuma girilmemeli ve bronzlaştırıcı kremler uygulanmamalıdır. Diode lazer uygulamasından bir gün önce tahriş etmeden tüylerin alınması en uygunudur. Tedavi günü veya lazerden hemen önce tüylerin alınması cildi hassaslaştırabilir.
 
Lazer tedavisinden önce tüyler alınmalıdır. Tüyler alınmazsa deri üstünde kalan tüyler yanarak acı verir ve lazer enerjisini emerek kıl köküne yeterli enerji gitmesini engelleyerek lazerin etkinliği azaltır.
 
Uygulama yapılacak bölgeye makyaj yapılmamalı, parfüm sıkılmamalıdır. 
Ağrı eşiğiniz düşükse  işlemden 2 saat önce ağrı kesici almanız uygun olabilir. 
 
Lazer epilasyon ne sıklıkta yapılır, seanslar ne kadar sürer? 
Lazer uygulamaları ortalama 4 haftada bir yapılmalıdır. Kıl köklerinin pigmentinin yeterli derecede olması için bu süre gereklidir. 
Seans süresi dudak üstü gibi bölgelerde birkaç dakika iken, tüm bacak ve sırt gibi geniş alanlarda yarım ile bir saat sürebilir .
Lazer tedavi sonrası öneriler:
 
Lazer sonrası  kızarıklık genellikle saatler içinde geriler. Bazı ciltler hassastır ve işlem sonrası kuruluk hissedilebilir . Bu durumda nemlendirici kullanılabilir.
 
Tedaviden sonra bir veya iki hafta içersinde güneşlenmeyin. Lekelenmeler olabilir.  En az 30 faktör içeren güneşten koruyucuyu yaklaşık 4 hafta süreyle kullanın. Dolaylı güneş maruziyeti dahi etkileyebilir. Terleme sonucu kremi silerseniz tekrar uygulamayı unutmayın.
 
Lazer sonrası kıl köklerindeki  tüyler  tedaviden 1 veya 2 hafta içersinde kısmen uzayabilir.
 
Seans aralarında  ağda, sir ağda ve cımbız, iple alma gibi yöntemler kullanılmamalıdır. Çünkü bir sonraki lazer seansının etkisini azaltırlar.
 
Lazer sonrası su toplama ve kabuklanma nadirdir ve birkaç gün ile bir hafta arasında geriler. Antibiyotikli bir krem sürülebilir. Yara kabuklarını elinizde kaldırmaya çalışmadan doktorunuza başvurunuz.
 
Lazer uygulaması sonrası kolonya ya da tahriş edici kozmetikler uygulanmamalıdır.